PAMETNA URA LUNATEL ZA NAŠE RANLJIVEJŠE BLIŽNJE

Deli z ostalimi

PAMETNA URA LUNATEL PREŽENE ČAS OSAMLJENOSTI IN STRAHU

Ko je poskrbljeno za varnost naših najbližjih, smo lahko mirni.

Videti je, da smo v zadnjem letu zaradi situacije v kateri se nahajamo, že  skoraj pozabili kaj pomeni bližina. Pozabili smo kakšen je občutek varnosti in mirnosti, predvsem ko smo v krogu svoje družine. Tudi širše in ne le ‘članov istega gospodinjstva’, ter tistih, ki se-če imamo to srečo-nahajajo v naši občini.

Pozabili smo, kaj je to sočutje in skrb za sočloveka. Vsi smo ujeti v nekakšen začaran krog lastnih skrbi in strahov, ki ob tej ‘covid poplavi’ informacij in statističnih podatkov, pridejo kar sami od sebe. Če že ne skrb za nas same, pa skrb za ranljivejše skupine.

Pametna-ura-Lunatel

Morda se je naše življenje res obrnilo na glavo in morda nismo več prepričani kakšna bo prihodnost. Vendar naj nas to ne odvrne od tega, da se za trenutek ustavimo, globoko zadihamo ter si vzamemo čas zase ter za naše najbližje.

Bližajo se prazniki, za nekatere najsrečnejši čas v letu, spet za druge najbolj žalosten ter osamljen. Številke, ki prikazujejo koliko starostnikov živi samih, so previsoke. Ti navadno tudi spadajo med  najranljivejše skupine, saj jim nihče ne more zagotoviti varnosti ali vsaj pogovora v teh težkih časih. Osamljeni in zaskrbljeni, da jim nihče ne bo mogel pomagati, če se jim kaj zgodi, so tako še pod večjim stresom in še bolj dovzetni za nesrečne misli. Pametna ura Lunatel jim omogoča ta občutek varnosti.

PAMETNA URA Lunatel, PRIMERNA ZA STAROSTNIKE TER OSTALE RANLJIVEJŠE SKUPINE

Ko pomislimo na naše starše in stare starše, nas navadno prevzame toplina in ljubezen. Spomnimo se, kako so nam tako ali drugače pomagali skozi življenje in skrbeli za nas. Nam omogočali, da se počutimo varne in ljubljene. Hkrati pa nas prevzame skrb, kako jim lahko to na starost povrnemo. Kaj, če nas bodo potrebovali, mi pa ne bomo mogli biti tam za njih? Kaj, če se jim zgodi nesreča, nas pa ne bo tam, da jim pomagamo?

V tem času mnogi starostniki ostajajo sami; če ne zaradi prepovedi, pa zaradi strahu pred virusom. To v njih lahko prebudi občutke nelagodja in žalosti, saj so prikrajšani za stike s svojimi najbližjimi. Prav ti jim navadno vlivajo upanje in moč za življenje. Mi pa smo za njih zaskrbljeni, saj jim ne moremo vedno stati ob strani.

Te skrbi so odveč, če tako mi kot oni vemo, da nas v stiski lahko prikličejo v trenutku.

Pametna ura Lunatel omogoča klice v sili s preprostim stiskom SOS gumba, zaradi česar smo takoj obveščeni o stiski naših najbližjih, za njih pa bo s strani strokovnjakov (nujna pomoč, patronažna sestra, osebni zdravnik,..) poskrbljeno v najkrajšem možnem času. Živimo v času, ko je življenje že samo po sebi stresno. Ob prevelikem tempu se morda zgodi, da ne preverimo staršev ali starih staršev dovolj pogosto, morda tudi spregledamo kakšen njihov klic.

V takem primeru smo bolj pomirjeni, če vemo, da lahko vseeno pomoč prikličejo že s preprostim stiskom gumba. Ne gre pa seveda samo za starostnike, pametna ura je primerna tudi za vse, ki spadajo v rizične skupine in se morajo v tem času zaradi svoje varnosti osamiti.

Prav tako pa je odlična rešitev za ljudi, ki opravljajo poklic, kjer jemožnost, da je ogroženo njihovo zdravje oziroma življenje in za te, ki svoje delo pretežno opravljajo sami (vzdrževalci, poklicni vozniki, patronažne sestre, kmetovalci,…).

Scroll to Top