POZITIVNI UČINKI SONCA IN GIBANJA

Deli z ostalimi

TOPLOTA SONCA, CVETENJE ROŽ IN…OMEJITVE-DOBRODOŠLI V POMLAD

 

Po dolgi in skrb zbujajoči zimi, številnih omejitvah ter grozečih številkah in stiskah ljudi, smo jo končno zagledali… Svetlobo pomladnega sonca, ki smo jo številni zamenjali za luč na koncu tega temnega, s statistikami obremenjenega tunela. Vendar smo v zadnjih dneh ugotovili, da smo se še kako motili. Res so nas pogreli prvi sončni žarki in nam vlili pozitivno energijo, vendar kot je videti, še vedno nismo prišli iz tunela. Še vedno se nadaljuje strah pred tem, kaj še prihaja, kakšne preizkušnje nas še čakajo.

Prazničen čas smo vsi želeli preživeti v krogu družine ter prijateljev, a je marsikdo zaradi prepovedi ostal sam. Čas, ki bi moral biti vesel in poln ljubezni do bližnjih, je za mnoge postal čas osamljenosti in žalosti. Zato ne smemo pozabiti na sorodnike in prijatelje, ki jih zaradi razdalje ne moremo zares objeti. Zaželimo jim vesele praznike ter se z njimi pogovorimo. Pa naj gre samo za telefonski klic ali voščilnico, morda kakšna mala pozornost, že to lahko človeku polepša dan.

In seveda, če smo se v preteklem letu kaj naučili, je to vsekakor dejstvo, da zmoremo prenesti marsikaj. Kljub grozečim dejstvom in številkam, nismo obupali in se trudimo živeti kolikor je mogoče normalno življenje. Naj nam bo to tudi vzpodbuda za naprej…Preživimo več kvalitetnega časa s svojimi najbližjimi in pustimo sončnim žarkom, da nas napolnijo z novo, pozitivno energijo.

 

POZITIVNI UČINKI SONCA 

Sezonske spremembe ne vplivajo le na naravo okrog nas, temveč tudi na naše telo. V zimskem času se nam razpoloženje pogosto lahko zelo poslabša zaradi pomanjkanja svetlobe in to lahko vodi tudi v depresijo. Ravno zaradi tega, ker zvišujejo raven serotonina-hormona sreče, prvi sončni žarki večinoma delujejo zelo blagodejno na naše razpoloženje ter počutje.

Prav tako se ob izpostavljenosti sončni svetlobi prične tvoriti vitamin D, ki ima na naše telo ogromno pozitivnih učinkov. Med najbolj pomembnimi je krepitev imunskega sistema ter s tem preprečevanje okužb. Pomemben je tudi za normalno rast kosti in zob, za delovanje mišičnih in živčnih funkcij ter uravnavanje krvnega tlaka. Že samo 10-20 minut sončenja kože obraza in rok na dan (med 10. in 16. uro), zagotavlja dnevne potrebe vitamina D. Vendar zaradi prevelikega pomanjkanja čez jesen in zimo, s samim izpostavljanjem soncu ne moremo nadomestiti vse izgube. Zato je pomembno, da vitamin D zaužijemo tudi s hrano in po potrebi, z raznimi dodatki. Največ ga najdemo v mastnih ribah (losos, tuna,..), jajčnem rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih ter gobah.

 

POZITIVNI UČINKI GIBANJA

Poleg zdrave in uravnotežene prehrane, se je za dobro počutje potrebno tudi dovolj gibati, saj brez gibanja-ni življenja. Redna telesna aktivnost je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja in preprečevanja bolezni, saj se pozitivni učinki redne telesne vadbe kažejo tako na telesnem kot tudi duševnem področju.  Med drugim se zmanjša ogroženost za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in debelosti ter zmanjšuje tveganje za možgansko kap. Gibanje zveča telesno pripravljenost, vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov. Telesna aktivnost prav tako pozitivno vpliva na zmanjšanje stresa, depresije in osamljenosti ter izboljša kvaliteto življenja.

Že en sam sprehod v naravi dnevno, lahko občutno izboljša naše razpoloženje. Čeprav so fitnesi in drugi športni objekti zaprti, to še ne pomeni, da se ne moremo skrbeti za svoje telo. Le korak iz mesta, na bližnjih travnikih, v gozdovih ali hribih, se nahaja pisana paleta ponudb naše prečudovite narave. Na nas je, da poiščemo tisto, ki nam najbolj ustreza. Naj bo to sprehod v bližnji gozd ali pohod na hrib, s čudovitim pogledom. Morda telovadba v naravi, plezanje ali razni drugi športi, vse to je le del neskončnih možnosti. Zato le pogumno pri iskanju vaše nove fizične aktivnosti!

Da pa se boste pri tem počutili varno in mirno, pa preverite ponudbo naših pametnih ur s storitvijo klica v sili:https://www.lunatel.si/

 

Scroll to Top