POMOČ STAREJŠIM – APLIKACIJA NUJNI KLIC

Deli z ostalimi

Pomoč starejšim, saj bo tudi vsak izmed nas, enkrat v življenju ostarel. S sodobnim načinom življenja in napredkom medicine, se je naša življenjska doba že precej podaljšala, kljub temu pa se s tem povezanih bolezni in poškodb ne moremo rešiti. Pomoč starejšim zato predstavlja izziv za prihodnost. Zaradi povečanega števila starostnikov so v Sloveniji poškodbe, ki se zgodijo doma in v prostem času, postale najpogostejši vzrok smrti zaradi nezgod.

 

POGOSTOST IN VZROK PADCEV PRI STAREJŠIH

Po statističnih podatkih vsaj enkrat letno pade 30% prebivalcev, starejših od 65 let. Z višjo starostjo se tudi pogostost padcev veča. Zaradi poškodb pri padcih vsako leto beležimo v urgentni službi 24.900 starejših odraslih, od tega jih 9.200 potrebuje zdravljenje v bolnišnici, 510 pa jih umre, pri čemer se pomembnost poškodb kot vzroka za obolevnost in umrljivost starejših s starostjo še povečuje.

Kar sicer ne pomeni, da padajo samo starejši, padci so pogosti v vseh starostnih skupinah, vendar le ti niso tako kritični pri ostalih. Posledice padca so hujše za starostnike zaradi osteoporoze, hujših poškodb in drugih kroničnih bolezni.

Pogosta posledica neprijetnega dogodka iz preteklosti je strah pred ponovnim padcev. S tem je povezana zmanjšanja aktivnost posameznika, kar lahko pripelje do izoliranosti posameznika, slabših fizičnih zmožnosti ter odvisnosti od drugih. Padci so eden od pogostejših razlogov za nastanitev v domu ostarelih, saj posamezniki niso več zmožni sami funkcionirati v domačem okolju.

Starejši odrasli najpogosteje padejo doma, ko jim zdrsne ali se spotaknejo, pogostost padcev pa se s starostjo premakne iz zunanjih delov bivališča v notranje prostore doma in domove za starejše. V starosti 85 do 89 let je tveganje za hospitalizacijo zaradi poškodb pri padcu kar 5-krat večja kot v mlajših starostnih skupinah.

Najpogostejši vzrok za hospitalizacijo so zlomi kolka, ki so hkrati tudi glavni vzrok umrljivosti zaradi nezgod. Pogostost zlomov kolka začne rasti po 65. letu starosti, po 75. letu pa s starostjo eksponentno naraste celo za 4-krat, zaradi česar so osebe v tej starostni skupini še posebno ranljive. Zlomi kolka močno negativno vplivajo na kakovost življenja, zmanjšajo samostojnost in mobilnost bolnika, kar posredno vpliva tudi na visoko smrtnost po zlomu. Zaradi zlomov kolka umre letno 273 starejših odraslih. povzeto po

 

KAKO POSKRBETI ZA VARNO OKOLJE STAROSTNIKOV?

pomoč-starejšim-na-domu

Če želimo, kolikor je le mogoče, preprečiti takšne padce, je potrebno poskrbeti za varno okolje posameznika ter mu omogočiti, da ima pomoč vedno na dosegu roke. V nadaljevanju si preberite nekaj predlogov za varnejše bivalno okolje:

  • Poskrbite, da bo vaša pot do stanovanja varna (v zimskem času posuta s soljo ali peskom). Obutev mora biti primerna vremenskim razmeram.
  • Zagotovite zadostno osvetljenost pred vhodom ter v vsakem prostoru vašega domovanja
  • Odpravite vzroke za zdrse (preproge, drseča tla)
  • Na tla in stopnice nalepite nedrsečo podlago, namestite jo v kopalno kad ali kabino za prhanje
  • Pravilno in trdno namestite držala pri kadi, kabini za prhanje in straniščni školjki ter jih tudi obvezno uporabljajte
  • Umaknite vse, ob kar bi se lahko spotaknili med hojo (navlako, manjše kose pohištva, električno napeljavo …) ter pohištvo razporedite tako, da boste imeli dovolj prostora za gibanje
  • Predmete, ki jih pogosto uporabljate, prestavite na dosegljivo mesto

 

POMOČ STAREJŠIM V PRIMERU PADCA?

pomoč-starejšim-v-primeru-padca

V primeru, da do padca vseeno pride, pa je koristno vedeti nekaj stvari, ki nam pomagajo v takem trenutku. Najbolj pomembno je, da ostanete mirni. Vzemite si nekaj trenutkov, da uredite misli in preverite, ali ste poškodovani ali ne. Ugotovite, kje in kako močno vas boli in ali lahko premikate roke in noge. Če niste huje poškodovani, se poskušajte dvigniti. Če lahko, poskušajte priti  do mesta, kjer se boste lahko dvignili s pomočjo pohištva. Naj se vam ne mudi, vmes tudi počivajte. Ko se dvignete, sedite in obvestite bližnje ter osebnega zdravnika, da ste padli.

V kolikor pa se ne morete dvigniti, poskušajte poklicati pomoč. Pozornost lahko vzbudite na različne načine – s tolčenjem po steni ali vratih, z vključitvijo hišnega alarma ali uporabite prenosni telefon (če ga seveda imate pri roki). Medtem ko čakate na pomoč, je pomembno da vzdržujete telesno temperaturo. Pokrijte se z odejo, preprogo ali čim drugim, kar je pri roki. Če boste ležali dalj časa, poskrbite, da vam bo kar se da udobno. Prav tako menjajte položaj vsake pol ure.

Padec starostnika ima lahko hude tako fizične, kot tudi psihične posledice. Če smo storili že vse, da bi padce preprečili, pa se vseeno zgodi, je pomembno, da posameznik dobi pomoč čim hitreje. V času, ko ima že večina starostnikov mobilne telefone, se morda zdi nemogoče, da ne bi mogli priklicati pomoč. Vendar je situacija v velikih primerih žal drugačna. Ob padcu in morda še udarcu v glavo, se lahko zgodi, da je posameznik zmeden in se ne spomni številk. Morda mu uspe poklicati sorodnike, a v današnjem tempu je skoraj nemogoče, da so vedno dosegljivi, morda niti ne opazijo klica. Lahko se zgodi, da bo pomoč potreboval sredi noči, ko se še hitreje zgodi, da prezremo klic.

APLIKACIJA NUJNI KLIC

Za takšne primere je tu aplikacija NUJNI KLIC, ki je zelo enostavna za uporabo. Vse kar morate storiti je, da se dotaknete SOS gumba na ekranu vašega telefona in klic na pomoč se bo avtomatsko začel. Aplikacija bo klicala vaše stike po vrstnem redu, ki ga boste predhodno nastavili. Seveda obstaja velika možnost, da ti ne bodo vedno dosegljivi. Zato vam uporaba aplikacije nudi dodatno storitev asistenčnega klicnega centra. Njihovi operaterji so vam na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu – tudi ob praznikih – da sprejemajo vaše klice. Tako se vam ne more zgoditi, da ne bi mogli priklicati pomoč, ne glede na čas. Operater, ki bo sprejel vaš klic, bo nemudoma obvestil nujno pomoč. Posredoval jim bo vaše podatke, lokacijo kjer se je padec zgodil ter morebitne posebnosti. Nato bo o tem obvestil tudi vaše stike.

Za dober občutek varnosti – podnevi in ponoči – je tu za vas Nujni klic Lunatel.

nujni-klic-lunatel

 Pomagajmo starejšim in učimo mlade, da je potrebno pomagati starejšim!

 

Scroll to Top